tisdag 29 november 2011

Dagens icke-nyhet!

I en rapport framgår det idag att läraren är viktigast för elevernas kunskaper
Nähä? Är det sant? Stoppa pressarna - detta är en världsnyhet! Jag har aldrig hört talas om något liknande! 

Jag blir alltid lika fascinerad av dessa rapporter som presenterar självklarheter och ändå skapar stora rubriker i media. Rubrikerna i sig får en själv att nästan gå på att det är en nyhet. De lurar en att tro på att de kommer med något nytt när det i själva verket är en solklar icke-nyhet!

"Läraren spelar betydligt större roll för hur skolelever presterar jämfört med faktorer som till exempel resurser, betygssystem eller rätten att välja skola."

Är det NÅGON som gått 12 år i skolan som inte själv upptäckt det? Är det bara jag som har erfarenheter av att en bra, kompetent lärare kan lyfta vilket ämne som helst från att vara det tråkigaste/svåraste till att bli favoritämnet i skolan? Är det bara jag som har erfarenheter också av det motsatta: att ett ämne man verkligen sett fram emot att ha (typ filosofi) redan efter första lektion blivit motbjudande och svårbegripligt just p.g.a en riktigt kass lärare? 

Har man dessa erfarenheter känns just rapporter av det här slaget som ett hån. Forska inte fram självklarheter - forska fram hur vi ska förbättra det som inte är bra. Att forska fram hur läraryrket ska få hög status och locka de bästa studenterna igen - kanske det vore något? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar